• slide-1

  • slide-1

  • Üdvözöljük!

    A Csernozjom Kft. honlapján természetvédelemmel és talajvédelemmel kapcsolatos információkat talál.

Rekultiváció, újrahasznosítás

Mezőgazdasági célú hasznosítást lehetővé tévő rekultivációt, újrahasznosítást megalapozó talajvédelmi terv

Mikor van szükség mezőgazdasági célú hasznosítást lehetővé tévő rekultivációt, újrahasznosítást megalapozó talajvédelmi tervre?

A mezőgazdasági célú hasznosítást lehetővé tévő rekultivációt, újrahasznosítás során egy korábban ideiglenesen, vagy hosszú távon művelésből kivont terület ismételt művelésbe vonása a cél. Ezen területek lehetnek egykori tanyák, TSz telepek, egykori földutak, építési felvonulási területek egyaránt.

Rekultivációs és újrahasznosítási talajvédelmi tervet kell készíteni abban az esetben, ha az ideiglenes más célú területhasználat során (pl. csatornafektetés) a talaj funkciói sérültek (pl. károsan tömörödött), amely funkciók visszaállítása beavatkozásokat igényel a mezőgazdasági művelésbe vonást megelőzően.

Területi kiterjedés szempontjából mezőgazdasági célú hasznosítást lehetővé tévő rekultivációt, újrahasznosítást megalapozó talajvédelmi tervre két esetben van szükség területi kiterjedés szempontjából. Az egyik, ha az érintett terület meghaladja a 400m2-t, vagy ha vonalas létesítményről van szó, akkor annak hossza meghaladja az 500 m-t. A mezőgazdasági célú hasznosítást lehetővé tévő rekultivációt, újrahasznosítást megalapozó talajvédelmi terv készítése során előfordulhat, hogy egyéb, talajvédelmi terv készítésére is szükség van, hiszen szükség lehet humuszos talajréteg mentését, és annak elhelyezését megalapozó terv készítésére is. pl.: Amennyiben a rekultiváció során a mentendő humuszos talajréteget 25 cm-nél nagyobb vastagságban tervezzük teríteni, akkor a tereprendezés szabályait is be kell tartanunk.

A cégcsoport további tagjai:

GEO-SIVO Kft.

GEO-SIVO Kft.

Környezetvédelmi tanácsadás, engedélyeztetés, műszeres mérés,  környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátása, előzetes vizsgálatok, felülvizsgálatok elvégzése, jogi tanácsadás

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.