• slide-1

  • slide-1

  • Üdvözöljük!

    A Csernozjom Kft. honlapján természetvédelemmel és talajvédelemmel kapcsolatos információkat talál.

Hígtrágya kihelyezés

Hígtrágya mezőgazdasági területen történő felhasználását megalapozó talajvédelmi terv

A hígtrágya keletkezését követően a szilárd és híg fázist általánosságban egymástól elkülönítve kezeljük és tároljuk. Mindkét hígtrágya fázis mezőgazdasági területen történő felhasználását talajvédelmi terv kell, hogy megalapozza.

A hígtrágya térbeli kihelyezésének korlátai vannak, hiszen utaktól, csatornáktól és felszíni vizektől, állattartó telepektől is legalább 100-500 m-es védőtávolságot kell tartani. A térbeli korlátokon kívül időbeli korlátokkal is kell számolni, mivel a hígtrágyák október 30- és február 15 között nem juttathatóak ki mezőgazdasági területre.

A hígtrágyák mezőgazdasági területen történő felhasználását megalapozó talajvédelmi terv keretében a talajról és a hígtrágyáról, illetve a talajvízről is részletes laboratóriumi elemzés készíttetése szükséges, amely vizsgálatok magukba foglalják az általános talajtani paramétereket, nehézfémek, általános vízkémiai jellemzők koncentrációját egyaránt. A hígtrágyák mezőgazdasági felhasználása során figyelembe kell venni a talaj vízgazdálkodási tulajdonságait, illetve kihelyezésre kijelölt terület nitrát érzékenységi besorolását és az öntözendő növény tápanyagigényét egyaránt.

Hígtrágya mezőgazdasági területen történő felhasználását megalapozó talajvédelmi terveket a 90/2008 FVM rendelet alapján legalább 5 évente felül kell vizsgálni ellenőrző vizsgálatokat tartalmazó talajvédelmi terv keretében.

További kérdések esetén vagy talajvédelmi tervvel kapcsolatos ajánlatért keressen elérhetőségeinken.

A cégcsoport további tagjai:

GEO-SIVO Kft.

GEO-SIVO Kft.

Környezetvédelmi tanácsadás, engedélyeztetés, műszeres mérés,  környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátása, előzetes vizsgálatok, felülvizsgálatok elvégzése, jogi tanácsadás

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.