• slide-1

 • slide-1

 • Üdvözöljük!

  A Csernozjom Kft. honlapján természetvédelemmel és talajvédelemmel kapcsolatos információkat talál.

Kertépítés, kerttervezés talajszkennerrel

Zöldfelületek, parkok, közterek tervezésekor, átépítésekor a növények igényeihez illeszkedő, helyes termőhelyi ismeret megszerzése, tápanyag-gazdálkodási gyakorlat kialakítása fontos feladat.

Szeretné döntéseit megalapozott, mért adatok alapján meghozni?

Figyelmébe ajánljuk az AgroCares Talajszkenner gyors, megfizethető és megbízható talaj vizsgálati módszereit!

 

 

 

 

A Talajszkenner kertészeti alkalmazhatósága

 

 • Helyes tápanyag-gazdálkodási gyakorlattal, pontos termőhelyi információkkal megelőzhető a dísznövények hiánybetegségeinek kialakulása, az egyedek idő előtti pusztulása.
 • Növények újratelepítése költséges, ezért fontos a megelőzés, tehát a talaj előkészítése, a fajtaválasztás és a megfelelő mértékű tápanyag-ellátás biztosítása.
 • A talajok ismerete elengedhetetlen, az urbán talajok antropogenitása azonban ezt megnehezíti. A Talajszkenner korlátlan számú vizsgálatot tesz lehetővé, így akár növényenként vagy talajfoltonként is meghatározhatók a fontos talajtulajdonságok.
 • A környezetre, talajra érzékeny dísznövények ápolása gyors döntéshozást igényel.
 • Nem megfelelő mélységig történő talajvizsgálat, kezelés esetén betegség- vagy aszálytünetek hirtelen kialakulása tapasztalható, amint a gyökerek átnőnek a földlabdán. Az eredési veszteség mérsékelhető a talaj előkészítő műveletekkel.
 • A kívánt talajállapot eléréséhez gyakran szükséges a talajba keverni talajjavító anyagokat (pl. tőzeg, humuszanyag), ritkábban teljes talajcserére is sor kerülhet. A területre kerülő anyagok minősítése elvégezhető a Talajszkennerrel.

Referenciák:

 • LIGET.BUDAPEST park rehabilitációs projekt, zöldfelület rendezés talajtani és tápanyag-gazdálkodási vizsgálatai (II. és III. ütem, 2018-2019)

A projektterület zöldterületeinek megújítása során a meglévő vegetáció nem kerül teljes mértékben felszámolásra, így talajcsere, mély talajművelés, altalajlazítás, stb. korlátozottan lehetséges. A talajtani vizsgálat célja volt a meglévő (állókultúrák alatti) termőhelyi adottságok javítását célzó beavatkozások ismertetése a terepi feltárások és azonnali talajszkennerrel végzett elemzések alapján.

 • Budapest VII. kerület zöldfelületeinek talajtani feltárása

Erzsébetváros Önkormányzata a közterületek, zöldfelületek talajállapotát kívánta felmérni, hogy a zöldfelületeiken az urbanizációs hatások negatív következményeivel szembeni ellenállását növeljék a telepített növényzetnek.

 • Budapest Déli Városkapu Fejlesztés cserefásítási munkálatainak megalapozása

2019-ben a szkennert felhasználtuk a Budapest Déli Városkapu Fejlesztés cserefásítási munkálatainak megalapozásához. A Duna, Rákóczi híd - Könyves Kálmán körút nyomvonal, Soroksári út és a 209968 helyrajzi számú bekötőút - Weiss Manfréd út által határolt, megközelítőleg 135 ha-os, klasszikus barnamezős tervezési területen, terepi bejárás során a talajszkennerrel több helyszínen megvizsgáltuk a talajt és az eredmények alapján feltártuk a cserefásítás lehetőségeit.

(További információ: https://www.csernozjom.com/index.php/soilcares-szkenner-es-lab-in-a-box/talajszkenner/talajszkenner-es-a-varosi-talaj)

 

A cégcsoport további tagjai:

GEO-SIVO Kft.

GEO-SIVO Kft.

Környezetvédelmi tanácsadás, engedélyeztetés, műszeres mérés,  környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátása, előzetes vizsgálatok, felülvizsgálatok elvégzése, jogi tanácsadás

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.