• slide-1

  • slide-1

  • Üdvözöljük!

    A Csernozjom Kft. honlapján természetvédelemmel és talajvédelemmel kapcsolatos információkat talál.

Regionális Szakmai Fórum a Talajtípusra szabott gazdálkodásról

2019 februárjában regionális szakmai fórumsorozat került megszervezésre az AGRO.bio Hungary Kft., a Csernozjom Kft., a Syngenta Kft., a Yara Hungária, a Vaderstad Kft., a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetével, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar Tessedik Campusával, a Pannon Egyetem Georgikon Karral és a Magyar Tudományos Akadémia MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetével együttműködésben.

2019-ben a Contivo™ mezőgazdasági vállalatfejlesztő program partnereivel közösen szervezett Regionális Szakmai Fórum címe a „Talajtípusra szabott gazdálkodás” volt, amely eseményt a programban résztvevő vállalatok mellett a tudományos szféra is támogatott, hasznos tanácsokkal látva el a gazdákat, termelőket, szaktanácsadókat.

 

 

 

 

Középpontban a TALAJ

 

A fórum témája a nyírségi homoktalajokon, a dél-alföldi réti talajokon, a barna erdő talajokon, illetve a csernozjom talajokon előforduló talajproblémák és talajjavítási lehetőségek, valamint az adott területek tápanyag-gazdálkodási, növényvédelmi sajátosságai, és az ajánlott alkalmazható talajművelési eljárások bemutatása volt.

Az idén négy helyszínen (Nyíregyháza, Szarvas, Keszthely, Martonvásár) megrendezésre kerülő fórum előadásokra nagy számban érkeztek érdeklődők, elsősorban a térségben dolgozó szaktanácsadók, akik munkájuk során gyakran szembesülnek azzal, hogy a termelők mennyire keveset is tudnak talajaikról. Márpedig a maximális hozam elérése érdekében elkészített tápanyag-gazdálkodási terv alapját képező talajtani ismeretet nem elég az 5 évente, 5 hektáronként elvégzett talajvizsgálatra alapozni. A termőföld minősége ugyanis a művelési gyakorlatok elvégzésével is folyamatosan változik, érdemes tehát rendszeres talajvizsgálattal nyomon követni az egyes talaj paramétereket (pl. pH, textúra, szerves anyag, N, P, K, stb.), amelyek meghatározzák területünk termőképességét.

A fórumokon a szakmai előadások felépítése hasonló volt mind a négy helyszínen, így a házigazda a térségre jellemző talajtípus agronómiai jellemzését, bemutatását követően átadta a szót a Csernozjom Kft. talajvédelmi szakértőjének, aki beszélt az adott talajtípuson általánosan jelentkező problémákról (pl. nyírségi homoktalajon – talajsavanyúság, szerves anyag hiány; réti talajon – tömörödés, rossz vízgazdálkodás). A talajproblémák és talajjavítási lehetőségek bemutatása után a Vaderstad Kft. által ajánlott talajművelési eljárásokat, illetve a vállalat adott talajtípuson, talajproblémák esetén alkalmazható eszközeit ismerhették meg az érdeklődők. A termesztési gyakorlatban a területen jelentkező talajproblémákat a tápanyag-gazdálkodás során -, például a kijuttatandó dózis és a kijuttatási mód tekintetében - is figyelembe kell venni, amely témakörben a YARA Hungária szaktanácsadója számolt be a legfontosabb tudnivalókról. A növénytermesztés sarkalatos pontja a megfelelő faj-, fajta kiválasztása, ami leginkább alkalmas az adott talajtípuson való termesztésre, és egy jó kondícióban lévő növényállományon kisebb valószínűséggel szükséges növényvédelmi beavatkozást végezni. A faj- és fajtahasználat jelentőségére a Syngenta munkatársa hívta fel a figyelmet, majd az adott térségre jellemző talajproblémák mikrobiológiai eljárásokra gyakorolt hatásairól beszélt az AGRO.bio szakmai igazgatója.

 

 

 

 

Csernozjom Kft.: Talajproblémák a barna erdőtalajon
Keszthely, Pannon Egyetem Georgikon Kar, 2019.02.26.

 

 

 

A Csernozjom Kft. - az AgroCares magyarországi képviselőjeként - az előadások keretében az új szenzoros mérési lehetőségek gyakorlati alkalmazhatóságát is bemutatta. Az érdeklődőknek lehetőségük volt kézbe venni, kipróbálni az AgroCares talajszkennerét, és amennyiben hoztak talajmintát, alkalmuk volt helyben talajvizsgálatot is végezni vele.

 

További információk a szkennerrel kapcsolatban a www.talajszken.hu oldalon megtalálhatók.

A cégcsoport további tagjai:

GEO-SIVO Kft.

GEO-SIVO Kft.

Környezetvédelmi tanácsadás, engedélyeztetés, műszeres mérés,  környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátása, előzetes vizsgálatok, felülvizsgálatok elvégzése, jogi tanácsadás

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.